aleirtszavakereje

aleirtszavakereje

Váncsa Jenő - Öt évtized a mezőgazdaság szolgálatában

2024. február 14. - Surányi Kati

img_20240208_125217.jpg

A 2024-es év a mezőgazdasági termelők, a gazdák demonstrálásával indult, mely még a mai napig is tart. A gazdatüntetések felhívják a mezőgazdaságban dolgozók nehézségeire, az általuk megtermelt élelmiszer nélkülözhetetlenségére a figyelmet. Minden gondolkodó és egészségesen élő ember tudja, hogy az agrárágazat fontos része az életünknek.

Szeretném, ha ma emlékeznénk egy kicsit Váncsa Jenő miniszter úrra, aki agrármérnökként kicsiny országunk mezőgazdasági fejlődéséért tevékenykedett – felvirágoztatva azt -, s mint egyetemi tanár oktatta a jövő szakembereit.

Brassóban született 1928 októberében, s 2016 januárjában nyitotta ki szemét utoljára Agárdon.

Környén volt vetőmag agronómus, 2.500 hektáron üzemegység vezető, Agárdon főagronómus, igazgató-helyettes, majd 13.000 hektárért felelős igazgató, a Székesfehérvári Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum igazgatója. 1968-1975. között Fejér megye országgyűlési képviselője, 1973-1979. között az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság tagja, az Országos Fajtaminősítő Tanács és a Magyar Agrártudományi Egyesület elnöke. 1972-től 8 éven át a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium miniszter-helyettese, majd 1980. június 27-től 1989. május 10-ig minisztere. Életében több kitüntetésben részesült, 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Ki ne ismerné Mezőhegyes, Bábolna, Kisbér egykori ménesbirtokok nevét. Ki ne hallott volna a mezőgazdasági termelőszövetkezetek szervezéséről, a háztáji gazdaságok létrehozásáról, melyek a nagyüzemi gazdálkodás részei lettek. Az Agárdon élőknek munkát és otthont teremtett. Megvalósult a szántóföldi termelés teljes gépesítése – Bábolna, Agárd, Enying IKR rendszer -, Holstein-fríz program, Agrokomplex – Agárd, Enying, Sárszentmihály -, takarmánytáp gyártás – Bábolna, Nádudvar (KITE), Agrokomplex-Central Soya, Agrober, KITE – John Deere, IKR – Class Dominator, biológiai alapok, élelmiszeripari trösztök, földtörvény, Egyetértés Vadásztársaság.

Váncsa úr munkásságával hozzájárult a mezőgazdaságban dolgozók megbecsüléséhez, a magyar mezőgazdaság anyagi- és erkölcsi elismeréséhez országos és nemzetközi szinten.

Családom 30 évig élvezhette barátságát, sok építő jellegű beszélgetést folytathattunk vele, s kirándultunk együtt a szlovák Magas-Tátrában.

Az életünk szegényebb lett volna a csángó Miniszter Úr nélkül!

Idézet a könyvéből, mely a Magyar Mezőgazdasági Múzeum támogatásában jelent meg:

„Kedves Olvasóm!

Szeretném biztosítani arról, hogy életem – a rázúduló megpróbáltatásokkal együtt – valóban szép élet volt.

A hivatás, amit választottam, a haza és határainkon túl sok millió ember élelmiszeréről gondoskodik.

De jó is lenne, ha a világ népeiből egy sem nélkülözné a mindennapi kenyerét! Nincs szívszorítóbb látvány, mint éhező gyermekeket látni, annak tudatában, hogyha jól rendeznénk dolgainkat, a világ egyetlen népe sem éhezne. A Föld, amelyen élünk, megadja számunkra ezt a lehetőséget, csak élnünk kellene vele.”

Váncsa Jenő

img_20230804_100255_908.jpg

Úgy vélem, aki veszi a fáradságot és elolvassa az Öt évtized a mezőgazdaság szolgálatában című könyvet, az meg fogja becsülni az asztalára kerülő ételt, ahogy a mögötte lévő munkát és a mezőgazdaságban dolgozó embert is.

A könyv megvásárolható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pénztárában.

A bejegyzés trackback címe:

https://aleirtszavakereje.blog.hu/api/trackback/id/tr5918325835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása